HTML

!szkafander

Budapest Friday Night Queer Clubbing | gay party at AnKERT Klub | péntek meleg buli .......................................... !aendroid, Legars, !TAPE

!tags

!poszc

Spárga | 2010.06.01. 11:35 Punpa

Idei hosszúra nyúlt tavaszunknak (telünknek?) hála extrém hosszú lett a spárgaszezon. Legalább ennyi. Ennek eredményeképp az elmúlt másfél hónapban mérgezésig ettem magam ezzel a zamatos növénnyel.

Röviden annyit érdemes tudni róla, hogy Magyarországon már a 15-16. sz. óta termesztik, manapság pedig egyik fontos exportnövényünk. Merthogy a magyar spárga is nagyon jó.

Három fő fajta van a piacon:

  • a zöld (ld. a képen);
  • a fehér, vagy fehérített;
  • és a lila, vagy lilafejű.

A lényeg, hogy ez mindegyik ugyanaz a növény, csak a fehérítettre, amikor kibújik a talajból, rászórnak még egy kis földet, így nem kap fényt, és tovább kepeszt felfelé. A lila szín pedig úgy keletkezik, hogy ezt a földhalmot nem sokkal a szüretelés előtt leszedik róla, így pár napig mégis kap fényt. Mondanom sem kell, hogy a zöld a legjobb, mint általában. A fehér és a lila sokat szenvedett növény, és mint ilyen, csupa depresszió meg stressz, és persze az vagy, amit megeszel.

Spárgáról tudni kell, hogy mindamellett, hogy tele van sok-sok vitaminnal és vudu-miegymással, vízhajtó hatású is, mindezt úgy teszi, hogy a vizeletet jellegzetes szagúvá teszi. Rossz nyelvek szerint a férfiaknak egyéb testnedveit is megszagosítja, de ez utóbbit nem sikerült leellenőriznem, ugyanis nem találtam hozzám hasonló érdeklődésű spárgafant.

Spárgából természetesen a frisset kell megvenni, és ellentétben oly sok minden mással, a vékonyabbak itt kifejezetten jobbak, zamatosabbak. Szezon idején pofátlanul olcsó, szezonon kívül meg csak sznob barom veszi, persze drága pénzért, Argentínából.

Elkészítésének pár apró trükkje van:

  1. a spárga két végét fogjuk meg, hajlítsuk meg törésig. Ilyenkor a fás rész határán eltörik. (Ebből a fás részből esetleg alaplét főzhetünk, egyéb esetben dobjuk ki.)
  2. spárgát legjobb párolni - természetesen spárgapároló gőzében, maximum 8-10 percig. Ha nincs ilyen edényünk, akkor ujjnyi vízben 3-5 percig gőzöljük. Ilyenkor még ropogós, friss marad. Kerüljük a túlfőzést, olyankor íze és tápanyagtartalma is oda. Meg ki szereti ezeket a puha, lagymatag dolgokat a szájában?
  3. spárga legnagyobb spanja a tojás. Ebből lesznek a legjobb kombinációk is: spárgás omlett, spárgaleves bugyantott tojással, párolt spárga töltött tojással, stb.

Most pedig egy perc néma csenddel búcsúzzunk el a spárgától egy évre!

És aki konzervspárgát vesz, annak letöröm a kezét!

1 komment

Címkék: !gasztro


A bejegyzés trackback címe:

https://szkafander.blog.hu/api/trackback/id/tr402047434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prisma 2011.01.08. 18:58:37

Este itt ragadtam a blogon.
A spárga tanácsadást köszönöm! Imádom, csak kísérleteztem vele, itt a tuti tipp!
Kipróbálom. :)
süti beállítások módosítása