Idei hosszúra nyúlt tavaszunknak (telünknek?) hála extrém hosszú lett a spárgaszezon. Legalább ennyi. Ennek eredményeképp az elmúlt másfél hónapban mérgezésig ettem magam ezzel a zamatos növénnyel.
Röviden annyit érdemes tudni róla, hogy Magyarországon már a 15-16. sz. óta termesztik, manapság pedig egyik fontos exportnövényünk. Merthogy a magyar spárga is nagyon jó.
Három fő fajta van a piacon:
- a zöld (ld. a képen);
- a fehér, vagy fehérített;
- és a lila, vagy lilafejű.
A lényeg, hogy ez mindegyik ugyanaz a növény, csak a fehérítettre, amikor kibújik a talajból, rászórnak még egy kis földet, így nem kap fényt, és tovább kepeszt felfelé. A lila szín pedig úgy keletkezik, hogy ezt a földhalmot nem sokkal a szüretelés előtt leszedik róla, így pár napig mégis kap fényt. Mondanom sem kell, hogy a zöld a legjobb, mint általában. A fehér és a lila sokat szenvedett növény, és mint ilyen, csupa depresszió meg stressz, és persze az vagy, amit megeszel.
Spárgáról tudni kell, hogy mindamellett, hogy tele van sok-sok vitaminnal és vudu-miegymással, vízhajtó hatású is, mindezt úgy teszi, hogy a vizeletet jellegzetes szagúvá teszi. Rossz nyelvek szerint a férfiaknak egyéb testnedveit is megszagosítja, de ez utóbbit nem sikerült leellenőriznem, ugyanis nem találtam hozzám hasonló érdeklődésű spárgafant.
Spárgából természetesen a frisset kell megvenni, és ellentétben oly sok minden mással, a vékonyabbak itt kifejezetten jobbak, zamatosabbak. Szezon idején pofátlanul olcsó, szezonon kívül meg csak sznob barom veszi, persze drága pénzért, Argentínából.
Elkészítésének pár apró trükkje van:
- a spárga két végét fogjuk meg, hajlítsuk meg törésig. Ilyenkor a fás rész határán eltörik. (Ebből a fás részből esetleg alaplét főzhetünk, egyéb esetben dobjuk ki.)
- spárgát legjobb párolni - természetesen spárgapároló gőzében, maximum 8-10 percig. Ha nincs ilyen edényünk, akkor ujjnyi vízben 3-5 percig gőzöljük. Ilyenkor még ropogós, friss marad. Kerüljük a túlfőzést, olyankor íze és tápanyagtartalma is oda. Meg ki szereti ezeket a puha, lagymatag dolgokat a szájában?
- spárga legnagyobb spanja a tojás. Ebből lesznek a legjobb kombinációk is: spárgás omlett, spárgaleves bugyantott tojással, párolt spárga töltött tojással, stb.
Most pedig egy perc néma csenddel búcsúzzunk el a spárgától egy évre!
És aki konzervspárgát vesz, annak letöröm a kezét!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
prisma 2011.01.08. 18:58:37
A spárga tanácsadást köszönöm! Imádom, csak kísérleteztem vele, itt a tuti tipp!
Kipróbálom. :)