HTML

!szkafander

Budapest Friday Night Queer Clubbing | gay party at AnKERT Klub | péntek meleg buli .......................................... !aendroid, Legars, !TAPE

!tags

!poszc

Last Days of an Era | 2011.04.24. 12:05 zsorzs legars

 Körülbelül egy hónapja tudható, hogy a Király Fürdő működési rendje megváltozik, és májustól bevezetik a társas napokat, megszüntetve a szeparált férfi és női napokat... Tudjuk jól, küzdeni kell a költséghatékonyságért… Mégis kétséges, hogy a fürdő gazdaságosabban üzemel majd az új rendszerben.

 

Az idősebb férfiak utolsó mentsvára, a férfikurvák munkahelye, a huszonéves szalonbubik szürke zónája, a titkosilonák labirintusa volt eddig a Király Fürdő, melyről a budapestiek nagy része valószínűleg hallotta, hogy remek terep a flörtre, és nem sokban különbözik egy magánüzemeltetésű melegszanuától - leszámítva, hogy sokkal felemelőbb helyszín, még ha rá is férne az épületre egy alapos felújítás, és hogy bár megoldható, nem illendő annyira messze menni, mint egy szaunában.

Tegnapelőtt pár külföldi barátommal úgy döntöttünk, húsvéti bubiturizmust csapunk, és visszatérünk a fürdőbe. Barátaim régebben Budapesten éltek, azóta szétszéledt a társaság, és most, Húsvét alkalmából ismét összegyűlt. Egy részük korábban rendszeresen járt a Fürdőbe, így most ironikus melankóliával aposztrofálták a helyzetet "egy kor utolsó napjainak - the last days of an era". És tényleg…

A Király Fürdő az elmúlt években 50 milliós adósságot halmozott fel, mint azt megtudhatjuk az Index.hu cikkéből, így a vezetőségnek lépnie kell... Én azonban kételkedem abban, hogy a változás megoldást hoz, és hogy a valódi indok ebben áll... Az elmúlt tíz évben a legkülönfélébb dolgokat tapasztaltam meg a Királyban annak ellenére, hogy mindössze négy-ötször fordultam meg ott, leginkább azért, mert korábban egészen egyszerűen féltem betenni a lábam. Volt azután, hogy győzött a kíváncsiság. A tegnapi élményemet is hozzávéve – ma már nem félek, mert magabiztosabb vagyok - tényleg nem világos, miért is alakítják át a fürdő használati rendjét.

A gazdasági vízió nem igazán áll össze. De lássuk a tapasztalataimat:

A TV2 Aktív c. műsorának pár évvel ezelőtti botránya előtt (amikoris kandikamerával tettek egy kört a fürdő falai között) két-háromszor járhattam a Királyban. A hangulat valóban megfelel a műsorkészítők leírásának, egyetlen különbséggel: a riportban kifogásolják, hogy kötény helyett csak fürdőlepedőt kaptak. Emlékeim szerint kaptunk kötényt. Vicces, hogy a kispolgári hangulatú műsor a közszeméremsértéssel szemben emelt kifogásokat… ezt elvi síkon megértem, a gyakorlatban inkább kiröhögöm: eddigi látogatásaim során ugyanis szerintem egyetlen heterót sem láttam a Királyban, úgyhogy a helyi közszemérmet jobban sérti egy fürdőnadrág, mint egy fallosz, az országimázs szempontjából pedig e rejtekhely szerencsésebb, mint a bevezetendő szabályozás általi unalmas, lepattant fürdő.

A televíziós balhé után a Királyban bevezették a fürdőruhás megoldást, és megtartották ugyan a férfinapokat, az addigi szabad szellemiséggel merőben ellenkező új szokás azonban nem lehetett túl sikeres. Egyszer fordultam meg ekkoriban a Királyban, és bár előkandikált egy-egy kíváncsi fütykös, a hangulat inkább szomorkás volt.

Amikor pár napja úgy döntöttünk, ismét meglátogatjuk a fürdőt, nem voltunk benne biztosak, vajon továbbra is kell fürdőnadrág, vagy a botrány elhalkulta után a vezetőség suttyomban visszaállította a szabályokat. Megkönnyebbülten tapasztaltuk, hogy nem kell majd latexben izzadnunk, ismét előkerültek a köténykék. Nyilván: a fürdőnadrágos megoldás után a közönség kezdett átszokni a Rudasba (emlékezzünk, ebben az időszakban röppent fel leginkább a Rudas-beli buziverések híre is - talán nem véletlenül...). A Király Fürdő vendégei bizonyára eltűntek (amikor én jártam ott, alig lézengtek páran), a vezetőség a fejét vakarhatta: bubik nélkül nincs itt élet. Úgyhogy inkább visszaállíthatták a régi rendet.

Jelenleg, mint az Aktív felvételéből is felmérhető, a női napokon nagy a pangás, a férfi napokon azonban jól fogynak a jegyek: tegnap például telt ház volt, és 20 percet kellett várakozni. Ez betudható lehetne annak, hogy a melegek a változások előtt mind sikoltva rohannak egy utolsó merülésre, de külföldi barátaim azt mondják, régen sem volt ritka a teltház - különösen télen.

Nem gondolom tehát, hogy a mindennapos társas rend valóban megoldást jelent a fürdő deficitjeire. Erősen kétlem, hogy a társas napoktól bankot robbant majd a fürdő, és „fellendül a turizmus”, miközben a férfi napokon eddig remek forgalom mutatkozott. Igen jelentős látogatói réteg pártol el most a Királytól, az utánpótlás pedig a többi fürdőéhez hasonló profillal kétséges. A Gellért és a Széchenyi, illetve a Rudas hétvégi társas napjai mellett a lepukkant Király labdába sem rúghat (hiába olcsóbb 1,1€–val a belépő), ugyanakkor elveszíti a meleg turisták körében ismert, igenis hírét. Pár hónap múlva kell majd ellátogatnunk a fürdőbe, hogy felmérjük, milyen hatással van rá az új rend. Csendben pedig abban bízom, előbb-utóbb mindenféle csinnadratta nélkül visszaállítják a régi szabályokat, mert rájönnek, a melegek a fürdő legjobb fogyasztói...

4 komment

Címkék: !szocpol


A bejegyzés trackback címe:

https://szkafander.blog.hu/api/trackback/id/tr492851582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

revambrus 2011.05.03. 12:29:35

szia,
legelőször is: én hetero vagyok, ennek ellenére 5 éve rendszeresen vendége voltam a Királynak, mert zavart a rudasban zajló szélsőjobboldali vircsaft, ahol zsidóznak, cigányoznak, buziznak.
másodszor: ajánlom a következőt
www.petitiononline.com/torok160/petition.html

revambrus 2011.05.03. 12:36:19

Ha elegendő aláírás összejön (kb 2-300), vitaestet szervezek a témával kapcsolatban! Írjátok alá minél többen. Ez mind a férfiak, mind a nők érdeke, akik még ha kevesebben is, de szeretnek járni szeparált törökfürdőbe, és így nekik csak egy nap lesz a héten: a keddi rudas (ha egyáltalán megtartják).
süti beállítások módosítása