HTML

!szkafander

Budapest Friday Night Queer Clubbing | gay party at AnKERT Klub | péntek meleg buli .......................................... !aendroid, Legars, !TAPE

!tags

!poszc

Zene: Wicked Reines Procheines | 2010.11.09. 00:26 aendroid

* figyelem, nyálas stílusban íródott bevezető! Kerülje a közelhajolást, inkább klikk a zenei linkre lejjebb, az olvasást kedzje a két **-nál (a szerk.)

Egy néhány szintes, századfordulós bérház könnyedén rejtőzködik az avatatlan tekintetek elől. Ahogy a Manézstől felfelé csattogok, valahol a bal oldalon nyílik egy kis utca a Bolshaya Nyikitckaja ulicából, ahonnan is egy tágas udvaron át lehet bejutni a világ legszebb galériájába.

A homlokzat előtt egy üres, skandináv minimalizmust idéző fadoboz áll kéretlenül,  ruszkisan ferdén és csapzottan. A bérház maga is ütött-kopott, mégsem veszi zokon hogy meglátogatom. Az előszobából a lépcsőházba hatalmas, talán vagy hatvan éve nyitva tátongó vasajtón, és egy poros, szúette, vaskos falépcsőn lehet feljutni az emeletre. Olyan ez a lépcső, amilyenen utoljára Dosztojeszkij kötelezőkön lehetett feljutni kékvérűek dácsáiban a skizo-gyilkos nyugodt pihenőjébe, lihegve a nyári forróságtól...

A tér most kies, fűtetlen, a tető résein át szállingózik be néhány hópihe, sötét van, csak a kékes derengés segít elkerülni a beszakadt fafödém csapdáit. Egy svájci installáció van a sarokba telepítve, körülötte néhány fiatal kuporodott össze a kivetítők homályában, pontosabban a gáz hősugárzók hatósugarában. A Wicked Game egyszerű feldolgozása kíséri a jelenséget, az előadói mind nők, abból az országból, amelyik az unatkozó sajtok ásítózóan pontos lyukacsairól, és precízen poros vasúti alagútjairól neves.

** A Les Reines Procheines egy feminista csoport, a világ legmenőbb helyéről, ahol egyes tartományokban 1991 óta szavazati jogokkal rendelkeznek a hölgyek is. Kezdetben csak három lány dalolt és prüntyögött egy szintin, majd az évek során hozzájuk csapódtak további leányzók, ezzel párhuzamosan bővítve az zeneeszközök repertoárját is.

Maga a szám nyugodtan indul, de a felétől fogva egyre közelebb kerül hozzám, befészkelődik az agyamba, a kisebb kilengések, és elbcsiaklások sikolyokká nőnek, a fülbemászó dallam váj kukaclyukat a fejembe... [itt meghallgatható]

Kortyolj Te is az óceánból, az épület már eltűnt, három éve hogy arra jártam, rég toronyház magasodik helyette, a GoogleMaps miatt tovább homályosodik az emlék, a dallam meg tovább jár a fejemben, és egyre közelebb vagyok a zene mélyéhez, ennek az óceánnak a fenekéhez... amitől Chris Isaak még próbált távol tartani, hiába az ő fenegyereke, most utolér és elnyel. A köhögések értelmes szavak, a sikolyok irodalmi mondatok lettek, előtte nem is érthettem volna olyat, amihez csak egy időgépen át juthattam közelebb.

Szólj hozzá!

Címkék: !űrzaj


A bejegyzés trackback címe:

https://szkafander.blog.hu/api/trackback/id/tr402435116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása