HTML

!szkafander

Budapest Friday Night Queer Clubbing | gay party at AnKERT Klub | péntek meleg buli .......................................... !aendroid, Legars, !TAPE

!tags

!poszc

Pár sorban a ladaki illemről | 2010.09.11. 04:58 aendroid

„Le”

Az embereket úgy kell megszólítanod, mintha egy közeli családtag lennél, pontosabban aszerint, hogy mekkora a korkülönbség közöttetek. Így ha belépsz egy boltba, és az eladó húsz évvel idősebb nálad, akkor őt ama-nak, vagy aba-nak kell hívnod, kiegészítve a tiszteletadás jelével, tehát ama-le-nek, vagy aba-le-nek kell mondanod.

Ne feledd, az emberek ugyanezen logika mentén fognak téged is szólítani, az-az lehetsz akár no-no-le (öcsi), vagy a-ne-le (nagynéni), s ezekre fel kell figyelned.

K(h)atet

A higiéniára vonatkozó elvárások első ránézésre általában lazábbak, mint ahogy mi Európában megszoktuk, mégis van néhány olyan szabály, amit nagyon fontos mindig betartani.

Mint Ázsiában sok helyen máshol is, így Kis-Tibetben is koszosnak számítanak a lábak, fizikai és spirituális értelemben. Soha ne lépj át könyvek fölött, főként, ha azok szentképeket tartalmaznak. Soha ne lépj át étel, vagy akár használt evőeszközök fölött. Soha ne hajolj, vagy lépj át senki, de senki felett, legyen szó akár valakinek egy végtagjáról. Megfigyelheted, amint a ladakiak inkább odébb-rakosgatnak minden tárgyat, vagy megbökdösnek mindenkit, ami, és aki útban van.

Soha ne nyújtsd ki a lábaid úgy, hogy a talpaid könyv felé nézzenek, vagy a kályhára, vagy valaki másra.

Azt az evőeszközt, amit szedésre használnak, ne használd, ha szádhoz érintenéd, tisztátalan lenne, vagyis „khatet”, és többé nem használhatják.

Dzangs

A ladakiak a legudvariatlanabb dolognak azt tartják, ha valaki túl gyorsan elfogad valamit.

Meg fogod tapasztalni, hogy úton-útfélen mindenki, akivel találkozol, megkínál valamivel. Ha vándorolsz, a koldusok akár az utolsó falat lepényüket is felajánlják neked. Ezeket természetesen illik elfogadni. Azonban mindezt meg kell előznie több körnek, ami során te visszautasítod, ők pedig újra és újra megkínálnak. Ezt a folyamatot nevezik „dzangs”-nak.

A ladakiak egy része már kiismerte a külföldieket. Így az is előfordulhat, hogy ők csak egyszer kínálnak meg. Ezért ha éhezel, mindenképp tapogatózd ki, hogy mennyire felvilágosult személlyel van dolgod.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: !telescoop


A bejegyzés trackback címe:

https://szkafander.blog.hu/api/trackback/id/tr672287719

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: find a dentist in Dubai 2018.08.25. 13:02:28

Miért hívják kapitánynak a repülőgépek parancsnokát? - Fékszárny

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása